Mogelijk meer windmolens in Drentse Coevorden dan vereist

AMSTERDAM – In de Drentse gemeente Coevorden worden mogelijk meer windmolens geplaatst dan wordt gevraagd vanuit de provincie.

Windenergie, Windmolen
©: First Wind

Dit melden lokale media op basis van een persconferentie op dinsdag.

De gemeente heeft een doelstelling van 40 megawatt opgegeven gekregen, maar het bestuur staat open om meer windmolens toe te staan als er draagvlak voor is.

Dinsdag liet de gemeente in samenwerking met een drietal bedrijven weten dat er nog minstens 10 windmolens van elk 3 megawatt bijgebouwd worden op 2 locaties.

De bedrijven zien ruimte voor in totaal 45 megawatt aan windmolens.

Er staan nu al windmolens met een cumulatief vermogen van 20,3 megawatt in de gemeente.

Participatieplan

De gemeente stelt als voorwaarde aan ontwikkelaars Raedthuys, KWind en Windunie dat er een participatieplan wordt opgesteld voor omwonenden.

“Voor het college is een belangrijk uitgangspunt dat de direct omwonenden mee moeten kunnen bepalen op welke locaties de windturbines binnen het zoekgebied komen en op welke wijze de bewoners financieel tegemoet gekomen worden.”

Tegemoetkoming

De bedrijven gaan in overleg treden met bewoners over financiële tegemoetkoming en mogelijkheden om via obligaties financieel te participeren.

In het eerste kwartaal van volgend jaar worden deze sessies naar verwachting afgerond. Hierna wordt de planologische procedure voor de realisatie van de windpark gestart en op z’n vroegst zijn de windturbines in het najaar van 2017 gerealiseerd.

Lees meer over windenergie in Drenthe in het dossier op de Windenergie Courant 

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!