‘Driekwart van Friezen en Noord-Hollanders kiest voor windmolens bij Afsluitdijk‘

AMSTERDAM – Een grote meerderheid van de inwoners van Friesland en Noord-Holland vinden de Afsluitdijk de meest geschikte plek voor windmolens in hun regio.

Windmolens
©: Eneco

Dit meldt energieconcern Eneco op basis van een enquête onder 509 inwoners van beide provincies.

Volgens de respondenten is er bij de Afsluitdijk meer wind en wordt het landschap daar minder ontsierd door de turbines.

Zij stellen wel voorwaarden aan de bouw van de windmolens. Zo moet de lokale flora en fauna niet worden aangetast.

Hoewel in beide provincies er vanuit actiegroepen veel weerstand is tegen windmolens zegt het grootste deel van de deelnemers aan de peiling voor windenergie te zijn.

30 windmolens van 3,3 of 7,6 megawatt

Eneco is geen onafhankelijke partij in de discussie over windmolens bij de Afsluitdijk. Het concern wil graag met ontwikkelaar E-Connection de windmolens plaatsen. De twee bedrijven hebben een plan gemaakt om op het Friese deel van de Afsluitdijk 30 windmolens van 3,3 of 7,6 megawatt te plaatsen op de IJsselmeerkant van de dijk.

Om te voorkomen dat de lokale vogelpopulatie te veel hinder ondervindt van de windmolens worden ze niet geplaatst tussen de Friese kust en Kornwerderzand en dichtbij de Noord-Hollandse kust. Verder moet een vogelradar ervoor zorgen dat de windmolens stop worden gezet als de vogels in de wieken dreigen te komen.

Onlangs verklaarde het Friese provinciebestuur nog dat de Afsluitdijk nu geen locatie is voor windmolens, maar dat dit in de toekomst wel goede mogelijk is.

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier op de Windenergie Courant 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!