Duitse studie: Kustbewoners en toeristen overwegend positief tegenover offshore wind

AMSTERDAM – Kustbewoners van de Duitse Noordzee en Baltische Zee zijn overwegend positief tegenover de offshore windmolens die voor de kust staan. Ook toeristen die naar die gebieden afreizen zouden de turbines geen probleem vinden.

Een offshore windpark voor de kust van Duitsland
©: Alpha Ventus

Dit blijkt uit een studie van de Duitse Martin Luther Universiteit in Halle-Wittenberg die werd uitgevoerd tussen 2009 en 2013.

Het is de eerste keer in Duitsland dat over een langere tijd de acceptatie van offshore windmolens in kaart wordt gebracht.

Vergelijking van sentiment over windmolens

In het onderzoek werden driemaal interviews gehouden met bewoners, toeristen en experts in 4 regio’s langs de kusten

In 2 regio’s werden offshore windpark gepland en gebouwd. In de 2 andere gebieden niet, waardoor het sentiment daar gebruikt kon worden als vergelijking.

Acceptatie van windmolens

Het blijkt onder andere dat de acceptatie van windmolens stijgt als de betrokkenheid van de omwonenden wordt vergroot in een vroeg stadium. Hierdoor zou het wantrouwen van bewoners worden tegengaan.

Verder laat het onderzoek zien dat in 2009 er nog grote verontrusting was over de gevolgen voor het toerisme, maar uit latere interviews blijkt deze angst af te nemen. In plaats daarvan werd de hoop uitgesproken dat de bouw van offshore windmolenparken nieuwe banen zou creëren in de regio.

Lees hier meer over het onderzoek 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!