ECN: 40 procent goedkoper offshore wind haalbaar

UTRECHT – Het is haalbaar om in 2023 de kosten van offshore wind met 40 procent te doen dalen. Hiervoor zijn een vijftal stappen noodzakelijk.

Dit stelt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) dinsdag. De kostendaling is als voorwaarde afgegeven door minister Henk Kamp (Economische Zaken) voor de subsidiëring van wind op zee in Nederland.

Ten eerste is er technologische vernieuwing nodig. Het gebruiken van grotere rotoren van de windmolens, het verder uit elkaar plaatsen en andere innovaties tot een kostendaling van 15 procent.

Nog eens een kostenreductie van 6 procent is mogelijk door het verbeteren van het ontwerp van een windpark.

TenneT

De aanwijzing van TenneT als het bedrijf dat de bekabeling voor het energienet doet, zorgt nog eens voor een kostendaling van 10 procent. Ook een samenwerking tussen windmolenparken moet de kosten reduceren met 10 procent.

Verder zorgt de optimalisatie van de organisatie en de kosten voor een kostendaling van 3 procent.

Potentiële problemen ziet het ECN in innovaties die niet genoeg getest zijn. In Nederland zijn nog maar weinig faciliteiten aanwezig voor het testen van uitvindingen met offshore wind. Onlangs werden de plannen voor een testwindpark voor de kust van Zeeland naar beneden geschaald.

Lees meer over de Nederlandse plannen voor wind op zee in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!