ECN: regelsysteem verhoogt rendement windmolens

AMSTERDAM – Een nieuw regelsysteem voor de wieken van een windmolens kan het rendement van een turbine met 13 procent te verhogen.

©:Nuon
©:Nuon

Dit meldt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het instituut ontwikkeld het systeem zelf.

Uit testen op het eigen windpark blijkt dat met het systeem, waarbij de bladen individueel worden afgesteld, de belasting op de windturbinebladen met maar liefst 20 procent kan worden teruggebracht.

De bouw van grotere windturbines kan de kosten van windenergie verlagen en de opbrengsten verhogen. Grotere windturbines krijgen echter ook meer belasting van de wind op de rotorbladen.

Slimmer afstellen

Door de rotorbladen slimmer af te stellen, kan die belasting worden teruggedrongen. Hierdoor kunnen lichtere en goedkopere windturbines worden ontworpen met een beter financieel rendement.

ECN ontwierp samen met windturbinefabrikant XEMC-Darwind een regelsysteem, een zogenaamd Individual Pitch Control systeem, waarbij elk van de drie rotorbladen individueel aangestuurd en afgesteld kan worden.

Computerprogramma

Een computerprogramma meet continu de windbelasting en past de stand van de bladen daarop aan.  Projectleider Stoyan Kanev van ECN: “Daardoor kun je met minder belasting net zoveel energie opwekken.”

“Dat maakt het mogelijk grotere windmolens met grofweg 6,3 procent grotere rotorbladen te ontwerpen die tot 13 procent meer energie kunnen opwekken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!