Eerste funderingspaal voor windpark Gemini geplaatst

AMSTERDAM – De eerste funderingspaal voor offshore windpark Gemini is succesvol geplaatst. De funderingen worden geplaatst door Van Oord met het eigen installatieschip Aeolus en het ingehuurde schip Pacific Osprey.

Dit meldt de organisatie achter het windpark donderdag.

“De plaatsing van de eerste monopile is een bijzonder moment voor iedereen die betrokken is bij het project”, vertelt Matthias Haag, CEO bij Gemini. “De plaatsing is een mijlpaal in de bouwfase die zoals gepland mogelijk is gemaakt door de nauwe samenwerking met de projectpartners.”

Elke stalen funderingspaal is gemaakt voor een specifieke plek in het windmolenpark. Hierdoor variëren alle monopiles in lengte van 59 tot 73 meter, afhankelijk van de zeediepte. De funderingspalen hebben een diameter van 7 meter en een wanddikte van 7 tot 11 centimeter

Gedurende de drie jaar durende bouw zullen er circa 500 mensen aan het project werken. De verwachting is dat het windpark in 2017 volledig operationeel zal zijn. Eenmaal operationeel wekt het schone en hernieuwbare energie op voor 1,5 miljoen mensen in Nederland.

Lees ook: Windpark Gemini ‘gamechanger’ voor offshore wind & Record aan buitenlandse investeringen in Nederland door Windpark Gemini

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!