Eerste Kamer stemt in met reparatiewet windmolenparken op zee

UTRECHT – De Eerste Kamer heeft ingestemd met de reparatiewet die het mogelijk maakt om zonder vertraging de geplande windmolenparken op zee te bouwen.

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat netbeheerder TenneT het energienet op zee aanlegt. Zonder de wet zou de bouw van de windmolens vertraging oplopen en daarmee ook de doelen uit het energieakkoord.

“Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wet, kan TenneT beginnen met de aanleg van het elektriciteitsnetwerk voor windparken op zee”, aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Knelpunten

“Ook worden knelpunten om windparken op land te realiseren weggenomen. De doelen van het Energieakkoord zijn hierdoor nog steeds binnen bereik.”

De wet regels de aanleg van 1 elektriciteitsnet door Tennet voor de windmolens op zee. Dit moet ervoor zorgen dat op de meest goedkope manier de stroom naar het vasteland wordt vervoerd.

Goedkoper

Met de aangenomen wet krijgen ontwikkelaars van de windparken daarnaast meer duidelijkheid over de aansprakelijkheid van schade door eventuele vertraging en storingen aan het net op zee.

Naar verwachting zullen hierdoor meer ontwikkelaars zich in schrijven op de tenders die voor de windparken worden uitgeschreven. Hoe groter de concurrentie, hoe goedkoper een windpark kan worden aangelegd.

Eerder was deze regelgeving nog verwerkt in de wet STROOM waarin ook de splitsing van de Nederlandse energieleveranciers werd geregeld. De Eerste Kamer stemde tegen de wet juist door deze verplichte splitsing met als onbedoeld gevolg dat er mogelijk vertraging zou ontstaan met de bouw van de windmolens.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!