Eerste turbine windpark Zuidwester wordt aangesloten op het net

UTRECHT – De eerste windturbine van windpark Zuidwester in de Noordoostpolder wordt volgende week aangesloten op het net.

Dit meldt Essent, dochterbedrijf van ontwikkelaar RWE. Uiteindelijk gaan er 12 grote windmolens draaien aan de Westermeerdijk in het westen van de gemeente.

De windmolens krijgen op den duur gezamenlijk een vermogen van 90 megawatt en gaan jaarlijks een  hoeveelheid groene stroom leveren vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo’n 90.000 huishoudens.

Windpark Noordoostpolder

Het windpark is onderdeel van een groter project, Windpark Noordoostpolder, waar 3 projecten deel van uit maken. In totaal worden er 429 megawatt aan windmolens langs de dijk op het land en in het water geplaatst.

25 jaar terug stond ook al een groot windpark van RWE. Toen stonden er 50 windturbines aan de Westermeerdijk. Straks kan elke nieuwe windmolens net zoveel stroom leveren als de 50 turbines in het oude project samen.

Verschil is natuurlijk dat de nieuwe windmolens veel groter zijn, maar ze maken ook meer gebruik van de wind. Zo draaien ze al bij lagere windsnelheid en ook bij harde wind kunnen ze stroom blijven opwekken. De oude windmolens moesten dan worden uitgezet.

Lees meer over Windpark Noordoostpolder in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!