Emmen breekt afspraak, bestuur wil gemeente ‘windmolenvrij’ houden  

AMSTERDAM – Het bestuur van Emmen wil geen windmolens in de gemeente hebben, ondanks eerdere afspraken met de provincie dat er zo’n 20 windmolens konden komen.

Windturbines aan het einde van een weg
C: Marco Derksen

Dit meldde de gemeente. Volgens de lokale overheid is uit de gemeentelijke verkiezingen gebleken dat er fors verzet is tegen windmolens.

“De verkiezingsuitslag in onze gemeente zegt iets over de weerstand die er is tegen windmolens”, aldus René van der Weide, de verantwoordelijke wethouder.

“De inwoners van de gemeente Emmen hebben zorgen over de overlast en hun gezondheid door bijvoorbeeld het geluid en de slagschaduw van de windmolens.”

Ons mooie landschap

“Dit kunnen en willen wij niet zomaar naast ons neerleggen. Daarnaast vinden wij de 200 meter hoge windmolens niet in ons mooie landschap passen. Daarom blijven we met de provincie in gesprek met de insteek: geen windmolens in de gemeente Emmen.”

Eerder had Emmen juist met de provincie Drenthe afgesproken dat er ongeveer 20 windmolens, met een vermogen van 60 megawatt, geplaatst kon worden in de gemeente.

Uiterste geval

De gemeente erkent dat in het uiterste geval de provincie en het Rijk Emmen kunnen passeren. De provincie moet dan een zogeheten Provinciaal Inpassingsplan maken. Dit is in Drenthe nog nooit eerder gebeurd.

Wethouder Van der Weide wil dit dan ook voorkomen: “We doen ons uiterste best om Emmen windmolenvrij te houden. Maar wij zijn ook niet gek, als de provincie of het Rijk ons passeert, hebben we niks meer te zeggen.”

Voorwaarden

“Op het moment dat het echt niet meer anders kan, stellen wij voorwaarden. Zo willen we zo min mogelijk hinder voor omwonenden, geen plaatsing binnen 1.500 meter van woningen en de opbrengsten voor het gebied. Maar zover is het nog niet.”

Voor de komende tijd gaat de provincie een Regieplan Windenergie ontwikkelen. De provincie wil weten wat voor rol Emmen daarin wil hebben. Van der Weide zegt het gesprek met de provincie aan te gaan met de insteek geen windmolens te willen in de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!