Eneco op zoek naar draagvlak en 10 miljoen met crowdfunding voor windpark

AMSTERDAM – Eneco is de grootste crowdfundingactie voor Nederlandse windmolens ooit begonnen. Het concern wil 10 miljoen euro ophalen om een windpark te financieren, maar ook een stukje draagvlak te creëren.

Een windpark van Eneco
©: Eneco

Onder de naam HollandseWind Certificaten worden In totaal 400.000 obligaties aangeboden van 25 euro per stuk.

Elke Nederlander kan de obligaties kopen, klant of geen klant van Eneco.

De rente voor een obligatie is minimaal 2,5 procent, maar kan oplopen tot 3,5 procent afhankelijk van de productie van windstroom. De looptijd van de obligaties is 5 jaar, maar ze kunnen zonder kosten op ieder moment worden terug verkocht.

Draagvlak voor windenergie

Naast de financiering is de actie ook bedoeld om draagvlak te creëren onder de Nederlandse bevolking. Windmolens kunnen lokaal soms op veel kritiek rekenen. Eneco hoopt dat met een financieel belang ook meer steun ontstaat bij Nederlanders.

Daarom wordt ook maximaal 100 obligaties per particulier verkocht om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen.

Investeren in windmolens

Erik van Engelen (commercieel directeur Eneco): “Om energie constant beschikbaar én betaalbaar te houden, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zelf aan de slag gaan met duurzame energie.”

“Dat kan bijvoorbeeld door duurzame energie af te nemen, het zelf op te wekken en nu dus ook door mee te investeren in windmolens.”

Lening voor windpark

Met de opbrengst van de obligatieverkoop is Eneco van plan een lening voor Windpark de Beemden af te lossen. “Hierdoor komt er sneller geld vrij dat opnieuw geïnvesteerd gaat worden in duurzame windenergieprojecten.”

Bij elkaar 15 windmolens, die windstroom opwekken voor zo’n 25.000 huishoudens. Windpark Laaksche Vaart wordt op dit moment gebouwd.

Windpark de Beemden is een samenvoeging van drie windparken, die vlak bij elkaar liggen ten westen van Etten-Leur, te weten windpark Zwartenbergseweg, windpark Hoevensche Beemden en windpark Laaksche Vaart.

5 gedachten over “Eneco op zoek naar draagvlak en 10 miljoen met crowdfunding voor windpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!