Eneco voor de helft eigenaar van grootste offshore windpark België

AMSTERDAM – Eneco wordt voor de helft eigenaar van Norther, het vierde offshore windproject voor de Belgische kust en met 350 megawatt ook meteen het grootste windpark op zee van België.

Dit meldt Eneco maandag. Het concern deelt het aandeelhouderschap met het Belgische Elicio.

Naar verwachting wordt in 2016 de financiering voor het project afgerond waarna een jaar later de bouw kan beginnen. In 2018 moeten de windmolens genoeg groene stroom produceren voor 350.000 huishoudens.

Het windpark gaat turbines gebruiken met een vermogen van 6 megawatt of meer. Volgens Eneco gaan deze enorme windmolens een belangrijke rol spelen bij de kostenvermindering van offshore windenergie.

Benodigde vergunningen

Op dit moment zijn, na 5 jaar ontwikkeling, alle benodigde vergunningen verkregen. Eneco en Elicio gaan verder bezig met de aanbesteding en de contractfase. Ook wordt met een uitgebreid bodemonderzoek gestart.

De windmolens worden gebouwd op 22 kilometer afstand van de kust van Zeebrugge. De bouw van het park wordt gecoördineerd vanuit Oostende.

Voor de kust van België komt in totaal 2.200 megawatt aan windmolens in 8 parken. Dit betekent een verdubbeling ten opzichte van het vermogen op dit moment.

Onlangs uitte sommige partijen nog twijfel over de snelheid waarmee windmolens wordne gebouwd in Vlaanderen. De staatssecretaris voor de Noodzee, Bart Tommelein, verklaarde in reactie hierop dat in er in ieder geval wind op zee geen vertraging zal ondervinden.

Lees ook: Windmolens op zee België produceren voor 600.000 huishoudens

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!