EU produceert 39 kerncentrales aan windenergie

AMSTERDAM – Alle windmolens in de Europese Unie hebben nu het vermogen van 100 megawatt, het equivalent van 39 kerncentrales.

Een windturbine in Europa

Dit meldt de Europese Wind Energie Associatie (EWEA). De turbines produceren genoeg stroom voor het jaarverbruik van 57 miljoen huishoudens.

“Per jaar zou 72 miljoen ton kolen verbrand moeten worden om de jaarlijkse Europese productie aan windenergie te evenaren”, verklaart Christian Kjaer, directeur van EWEA. “te vervoeren, zouden 750.000 wagons nodig zijn, met een gezamenlijke lengte van 11.500 kilometer – de afstand van Brussel naar Buenos Aires.”

Snelheid waarmee windparken zijn gebouwd

Benadrukt wordt de snelheid waarmee de windparken in de afgelopen jaren zijn gebouwd. Het installeren van de eerste 10 gigawatt in Europa duurde 20 jaar. In de 13 jaar daarna werd al 90 gigawatt geplaatst.

In Nederland is bijna 2,5 gigawatt aan windenergie, waarvan 2,25 gigawatt op land en 228 megawatt op zee.

“Het nieuwe kabinet moet het kabinet van de grote uitrol worden van wind op land en wind op zee. Feitelijk moet per jaar minstens 500 MW op land worden vergund om de doelstelling te halen. En bouwen op zee, met z´n grote economische potentie voor de Nederlandse offshore industrie, moet weer kansen krijgen”, aldus Ton Hirdes van Nederland Windenergieautoriteit (NWEA).

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

17 gedachten over “EU produceert 39 kerncentrales aan windenergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!