Eventuele windmolens Haarlemmermeer en Noordzeekanaal mogelijk gevaarlijk voor Schiphol

UTRECHT – Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat het plaatsen van windmolens in Haarlemmermeer-Zuid, Velsen-Spuisluis en het gebied rond het Noordzeekanaal gevaarlijk kan zijn voor de vliegveiligheid bij Schiphol.

Dit meldt het provinciebestuur van Noord-Holland woensdag. In overleg met lokale gemeenten, initiatiefnemers en het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt gezocht naar oplossingen.

Draagvlak

In Haarlemmermeer-Zuid, waar veel draagvlak is voor windmolens, zouden alleen turbines kunnen komen als ze “aanzienlijk” lager zijn dan in de huidige plannen. Uit onderzoek zou blijken dat anders de vliegveiligheid niet gegarandeerd zou kunnen worden.

Lees ook: Brede oproep voor versoepeling bouw nieuwe windmolens Noord-Holland

Bij het Noordzeekanaal en Velsen-Spuislui zouden windmolens kunnen zorgen voor radarverstoring omdat de huidige radars nog voor onvoldoende dekking zorgen. Door een bestaande radar bij De Kooij in Den Helder op te waarderen kan dit worden opgelast, maar het ministerie van Economische Zaken moet hier nog een beslissing over nemen.

Amsterdam en Zaandam

Als de radar wordt opgewaardeerd kunnen projecten bij Hoogtij, NDSM en Westpoort (allen bij Amsterdam en Zaandam in de buurt) minder hoog worden.

In Noord-Holland wordt nog gezocht naar ruimte voor 76 megawatt aan windmolens. Hiermee wil de provincie voldoen aan de doelstelling om in 2020 685,5 megawatt aan windmolens te hebben in Noord-Holland.

Vanaf 15 januari volgend jaar kunnen initiatiefnemers plannen voor nieuwe projecten indienen.

Lees meer over windenergie in Noord-Holland in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!