EWEA: Nederlandse doelstelling voor windenergie wordt niet gehaald

AMSTERDAM – De Europese Windenergie Associatie gaat in een nieuwe toekomstverwachting er “voorzichtigheidshalve” van uit dat de Nederlandse doelstelling voor 6.000 megawatt aan windenergie op land niet wordt gehaald.

Windmolens in de mist
©: Windmills in fog

Dit stelt de Europese brancheorganisatie woensdag.

Volgens de EWEA wordt er in 2020 pas 4.000 megawatt gehaald en komen er vlak na 2020 de rest van de windmolens online.

Ook de Nederlandse doelstelling wind op zee wordt penibel, denkt de EWEA. Het streven is om 4.500 megawatt aan offshore wind te realiseren in 2023. Hiervan moet al 2.000 megawatt online komen in 2020. De EWEA verwacht dat pas 1.400 megawatt is gebouwd tegen 2020.

Verschillende scenario’s

“Zij denken dat het inderdaad iets later wordt”, verklaart Ton Hirdes, voorzitter bij de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA) tegenover de Groene Courant.

“Zij maken verschillende scenario’s. In dit scenario gaan ze ervan uit dat projecten wel eens langer duren. Soms hoeft het maar iets vertraging te krijgen.”

Conservatieve voorspelling

Hirdes sluit zich niet aan bij de conservatieve voorspelling van de EWEA. “Wij zeggen: Het is in Nederland wel degelijk mogelijk om de doelstelling te halen, maar dan moet de overheid er wel aan trekken.”

“Het is wel een ‘hell of a job’, maar het is nu nog steeds realistisch. Iedereen moet eraan trekken. De minister straalt dat ook uit. Als op alle niveaus dat wordt gevolgd, is het te doen.” Om de doelstelling voor wind op zee nog te halen benadrukt de NWEA dat er volgend jaar al de eerste tender moet worden uitgeschreven

735 gedachten over “EWEA: Nederlandse doelstelling voor windenergie wordt niet gehaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!