Fabricagefout leidde tot afbreken onderdeel windpark Noordoostpolder

UTRECHT – Fabricagefouten hebben geleid tot het afbreken van het uiteinde van één van de windmolens van Windpark NOP Agrowind in de Noordoostpolder.

Dit zijn de eerste conclusies van een systematisch onderzoek naar de windmolens, zo meldt het windpark maandag.

Om het probleem te verhelpen worden de tips, zoals de uiteindes heten, van alle bestaande windmolens vervangen.

Zo wordt de veiligheid gegarandeerd én kunnen de windmolens weer tijdig worden aangezet.

Veilig

In de loop van het jaar worden de tips vervangen. Tot die tijd worden de tips van de bestaande bladen zo afgewerkt dat ze volgens het windpark veilig kunnen draaien volgens de voorschriften van de vergunningen.

Eind vorig jaar werd een onderdeel van 1 meter bij 80 centimeter gevonden bij een windmolens van het windpark. Uit voorzorg werden alle windmolens van het type E-126 van Enercon in de Noordoostpolder tijdelijk uitgezet.

Gemodificeerde tips

Naast de 26 windmolens van NOP Agrowind worden er ook nog 12 windmolens van dit type gebouwd in opdracht van RWE in een ander project. Deze windmolens draaiden nog niet toen het probleem ontstond met het onderdeel en krijgen meteen gemodificeerde tips.

De oorzaak van het voorval is onderzocht door Enercon in samenwerking met gespecialiseerde adviseurs en het onafhankelijke bureau DEWI OCC, dat verantwoordelijk is voor de type certificering van de betreffende windturbine.

Lees meer over het project in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!