Financiering definitief rond voor grootste windpark Nederland

AMSTERDAM – De financiering voor het grootste windpark van Nederland is officieel rond. Banken stellen 2,3 miljard euro beschikbaar voor het project.

Bouw van een windturbine
©: The Danish Wind Industry Association

Dit melden de bedrijven die betrokken zijn in het windpark, Gemini genaamd, dat boven Groningen in de Noordzee moet verrijzen.

De totale bouwkosten van het project zijn 2,3 miljard euro. Aandeelhouders in het project zijn het Canadese Northland Power (60 procent), de windturbineleverancier Siemens Project Ventures (20 procent, nutsbedrijf HVC (10 procent) en Van Oord (10 procent).

Het totale ingebrachte eigen vermogen bedraagt circa EUR 400 miljoen. Het park wordt niet alleen het grootste windproject in Nederland, maar ook een van de grootste offshore windprojecten ter wereld.

Stroom voor 785.000 huishoudens

Windpark Gemini krijgt 150 windturbines van Siemens met elk een vermogen van 4 megawatt. Opgeteld levert dat een vermogen op van 600 megawatt, die genoeg stroom leveren voor 785.000 huishoudens.

Jaarlijks zal ongeveer 2,6 terawattuur aan stroom worden geproduceerd voor de komende 25 jaar. Omgerekend is dit goed om 1,5 miljoen Nederlanders van stroom te voorzien. Dit levert een besparing op de Co2-uitstoot op van 1,25 miljoen ton per jaar.

Lees ook: Windpark Gemini grootste servicecontract ooit voor Siemens  en‘Enkele honderden banen door Windpark Gemini’

De bouw van het windpark, dat 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog wordt gebouwd, begint binnen anderhalve maand. Naar verwachting is het windpark af in het eerste kwartaal van 2017.

Order van 1,3 miljard euro

Voor het Nederlandse Van Oord betekent Windpark Gemini ook een order van 1,3 miljard. Het bedrijf gaat naast het aandeelhouderschap een belangrijke rol spelen bij de bouw van het windpark.

De activiteiten van Van Oord omvatten het leveren en installeren van de funderingen, de levering en installatie van de totale elektrische infrastructuur en de installatie van de Siemens windturbines.

a flight through gemini from Gemini Windfarm on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!