Geen referendum over Friese windmolens

AMSTERDAM – Er komt geen referendum over windmolens in Friesland. 2.800 Friezen hadden hierom gevraagd, maar de Provinciale Staten hebben zich ertegen uitgesproken.

Een widnmolen die wordt gebouwd in Rusland
© : Tedder

Dit meldt het Friesch Dagblad.

In een vergadering stemden de PvdA, FNP, ChristenUnie, SP, GrienLinks en PVV tegen (22 volksvertegenwoordigers) tegen een referendum.

De CDA, VVD, D66, Friese Koers en fractie-Buisman stemden voor een peiling, maar waren in de minderheid met 18 Statenleden.

De provincie biedt nog maar sinds kort de mogelijkheid om een referendum te organiseren en dit is de eerste keer dat inwoners van de provincie een referendum op poten probeerden te zetten.

Doelstelling van 530,5 megawatt aan windmolens

Uiteindelijk krijgt de Provinciale Staten altijd het eindwoord, maar in het debat werd duidelijk dat de partijen niet op 1 lijn liggen.

Friesland heeft als doelstelling om 530,5 megawatt aan windmolens in de provincie te hebben tegen 2020. Komende woensdag wordt vergaderd over hoe dat gehaald moet worden.

Het provinciebestuur presenteerde plannen voor een groot windpark in het IJsselmeer en een kleiner project bij de Kop van de Afsluitdijk. De politieke partijen willen eigenlijk de windmolens uit het zicht hebben langs de Afsluitdijk, maar deze locatie is nadrukkelijk afgeschoten vanuit Den Haag.

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier op de Windenergie Courant 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!