Gelekt rapport: Windmolens dichter bij de kust scheelt tot 280 miljoen

AMSTERDAM – Als windturbines op zee dichterbij de kust worden geplaatst kan dat 250 tot 280 miljoen euro aan kosten besparen.

Een dijk in de NoordoostpolderDit blijkt uit de haalbaarheidsstudie die de overheid liet uitvoeren naar windmolens op zee binnen de 12-mijlszone (22 kilometer) voor de kust. Het rapport is gelekt via De Telegraaf.

Volgens de onderzoekers komen de indirecte en externe maatschappelijke effecten hoger uit wanneer binnen 22 kilometer voor de kust windmolens worden gebouwd, maar zijn de bespaarde onderhoudskosten hoger.

Deze opbrengsten zouden dan deels voor de overheid zijn doordat er minder subsidie uitgekeerd hoeft te worden en deels voor de consument door een lagere energierekening.

5 zoekgebieden

De onderzoekers hebben 5 zoekgebieden onderzocht die zijn aangewezen als mogelijke locatie voor een windmolenpark.

Volgens de onderzoekers is er geen 1 gebied dat op voorhand moet worden uitgesloten om het effect op het toerisme of op natuur. De windmolens zouden wel een “behoorlijk”effect hebben op de visserij.

Zeeland is het minst aantrekkelijk voor windmolen dichterbij de kust. Het gebied zou ecologisch erg waardevol zijn en zijn er verschillende verdragen met Vlaanderen die als obstakel fungeren voor een windpark.

Maasvlakte

De Maasvlakte is een van de meest kansrijke gebieden voor een windpark. Hier zou 1 windpark met een grootte van ongeveer 100 tot 150 megawatt kunnen komen.

Volgens de onderzoekers is de “businesscase” voor Zuid-Holland het meest gunstigst na de Maasvlakte. Noord-Holland scoort een gemiddelde en het plaatsen van een windpark bij Ameland zou ongunstig zijn, hoewel nog steeds voordelig dan een windpark buiten de 12-mijlszone.

Kostenvoordelen

Het onderzoek werd gedaan na het opzetten van de doelstelling om in 2023 4.450 megawatt aan windenergie op zee te hebben. Dit betekent dat er nog eens 3.450 megawatt aan windplannen bijmoeten in Nederland.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft eerder altijd de kostenvoordelen van windparken dichterbij de kust benadrukt.

Copyright foto: Eneco & NHD-INFO

 

6 gedachten over “Gelekt rapport: Windmolens dichter bij de kust scheelt tot 280 miljoen

 • 16 oktober 2018 om 03:17
  Permalink

  「 生蛇 」( 醫學名稱是 『帶狀疱疹』Shingles ) 是由水痘病毒引起的疾病。水痘癒合後,病毒在神經細胞潛伏多年,日後隨時重新激活後導致的帶狀皮疹,就是「 生蛇 」。因此,凡感染過水痘的人,都有機會「 生蛇 」。病發時,身體某一部位會感到內疼或劇痛,通常是臉或背部及腰部的一側;這時由於病毒從脊髓處沿其中華一條神經擴散到身體以及去到連接的皮膚表面,形成紅疹及小水疱。帶狀疱疹疫苗Zostavax康栢苗 (蛇針)能助減低「 生蛇 」的機會,有效預防: 「 生蛇 」( 帶狀疱疹 ) 成效高達 70% 「 生蛇 」的後遺神經痛:即使紅疹痊癒,神經痛還可以持續數月或數年。年紀越大,持續有後遺 神經痛風險越高 「 生蛇 」引起的急性及長期痛症 不適用人士: 曾對疫苗成分包括明膠( Gelatin ) 及紐奧黴 ( Neomycin ) 有過敏性休克反應的人士 有原發及繼發性免疫系統問題的病患者,或正服用抑鬱免疫系統藥物(如高劑量膽固醇)的病人 患有肺結核,正發病及未經治療人士 孕婦

 • 16 oktober 2018 om 21:13
  Permalink

  laura mercier 蘿拉蜜思 【臉部彩妝】燭光聚焦氣墊提亮筆 Candleglow Concealer and Highlighter的商品介紹 laura mercier 蘿拉蜜思,臉部彩妝,燭光聚焦氣墊提亮筆 Candleglow Concealer and Highlighter

 • 17 oktober 2018 om 18:56
  Permalink

  鮮豔色彩可堆疊出理想效果且妝感明亮。

 • 20 oktober 2018 om 11:16
  Permalink

  □ [化妝品] 我的三天輕旅行化妝包分享 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe □ [化妝品] 我的三天輕旅行化妝包分享

 • 27 oktober 2018 om 20:33
  Permalink

  Jurlique 茱莉蔻 【彩妝系列】玫瑰絲絨蜜粉 Rose Silk Finishing Powder的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 Jurlique 茱莉蔻,彩妝系列,玫瑰絲絨蜜粉 Rose Silk Finishing Powder0

 • 8 november 2018 om 13:55
  Permalink

  HIBERNIAN 1-0 RANGERS (AGG: 1-2): Rangers moved within two games of ending a three-year exile from the Scottish Premiership after holding off Hibernian in their play-off semi-final Hibernian 1-0 Rangers (Agg: 1-2): Gers into Premiership play-off with Motherwell despite late Jason Cummings goal 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!