Gemiddeld Nederlandse windcertificaat kost 1 tot 2 euro

AMSTERDAM – De gemiddelde Nederlandse windcertificaat wordt verhandeld voor een prijs van 1 tot 2 euro, tien keer meer dan certificaten voor buitenlandse waterkracht

Een windmolen van Eneco
©: Eneco

Dit schrijven economen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport over de Garanties van Oorsprong (GVO’s).

De GVO’s komen vrij bij de productie van van windstroom en kunnen gekocht worden door derden om de bouw van windmolens te stimuleren.

Hoewel verkopers een prijs weten te plakken op de windcertificaten, concluderen de onderzoekers dat het eigenlijk niet mogelijk is om een prijs te berekenen.

Prijs afhankelijk van locatie windpark

Vanuit het ministerie van Economische Zaken werd gevraagd om de prijs voor GVO’s in kaart te brengen, maar naar nu blijkt is dit erg moeilijk.

De economen spraken met producenten, handelaren, leveranciers, afnemers en overheidsorganisaties.

Op basis hiervan blijkt het niet mogelijk te zijn om structureel een prijs te bepalen. Dit komt omdat er te weinig transacties plaatsvinden en er weinig bekend over is. Verder verschillende de prijzen ook vaak bijvoorbeeld afhankelijk van de locatie van het windpark. Ook worden GVO’s vaak niet los verhandeld, maar worden ze verkocht in combinatie met de stroom.

Lees hier meer over het onderzoek

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!