Gerechtshof: mogelijke windmolens op 2 kilometer beïnvloeden woz-waarde niet

UTRECHT – De mogelijke komst van het geplande windpark in de Veenkoloniën beïnvloedt de woz-waarde van een woning op 2 kilometer afstand niet.

Dit heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld. Hiermee gaat het hof in tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden.

Het geschil draait om de vaststelling van de woz-waarde van een woning in de Drentse gemeente Borger-Odoorn in 2012.

De verantwoordelijke ambtenaar oordeelde dat de mogelijke komt van windmolens in de buurt van de woning geen effect had op de waarde van het huis.

De woz-waarde werd op 321.000 euro vastgesteld.

Woz-verlaging

De bewoner ging in beroep tegen de uitspraak. De rechtbank Noord-Nederland ging hierin mee en verlaagde de woz-waarde met 30.000 euro. Vervolgens ging de heffingsambtenaar in hoger beroep.

Het gerechtshof verwijst naar het onderzoek van twee Nederlandse wetenschappers naar de verkoopwaarde van huizen in de buurt van windmolens.

Lees ook: Wetenschappers zien bewijs voor waardedaling woningen door windmolens

Daarin wordt geschreven dat omwonenden tot maximaal 1 kilometer van een turbine eventueel last hebben van de slagschaduw of het geluid. De omwonende in deze zaak woont op ruim 2 kilometer.

Ook van eventuele horizonvervuiling is geen sprake, oordeelt het hof. Andere waardedrukkende factoren zijn niet naar voren gekomen.

Geen waardedaling

Het Gerechtshof merkt verder op dat de heffingsambtenaar bewijs heeft geleverd dat de huizenprijzen in de regio niet zijn gedaald nadat duidelijk werd dat er mogelijk een windpark zou komen in de regio. Tegenstanders van de windmolens claimen wel dat huizenkopers wegblijven door de aangekondigde windmolens.

“Het Hof is van oordeel dat deze gegevens mede bijdragen aan het standpunt van de heffingsambtenaar dat de plannen voor de aanleg van een windmolenpark geen invloed op de prijsvorming hebben”, aldus de rechters.

In de Veenkoloniën zijn plannen voor zo´n 50 windmolens. In de regio is forse weerstand tegen de turbines en ook lokale overheden zien het windpark niet zitten.

Hoewel uit het eerder genoemd onderzoek bleek dat huizen maximaal 2,3 procent van hun waarde verliezen, heeft de gemeente AA en Hunze vooruitlopend op de komst van de windmolens de woz-waarde voor honderden huizen 2,5 tot 12,5 procent verlaagd.

Lees meer over de geplande windmolens in de Veenkoloniën in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!