Gevangenisstraf dreigt voor ontwikkelaars van Poolse windparken

UTRECHT – De regerende partij in Polen, Recht en Rechtvaardigheid, heeft nieuw beleid voorgesteld dat één van de veelbelovende windmarkten van Europa wel eens op slot kan gooien.

Windmolens moeten straks op een afstand van woningen, scholen en natuurgebieden worden geplaatst van minstens 10 keer hun hoogte.

Omgerekend komt dat in de meeste gevallen tot een afstand van ongeveer 1,5 kilometer. Verdere nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat windparkontwikkelaars vooral meer moeten betalen.

Windmolenparken worden bijvoorbeeld elke 2 jaar gecontroleerd als onderdeel. Met terugwerkende kracht zouden de regels ook voor bestaande windmolens gaan gelden.

Dreigement

Één van de regels die voor de meeste ophef zorgt, is het dreigement om ontwikkelaars te straffen met tijd in de gevangenis als ze de regels niet volgen.

Oliver Joy, woordvoerder van de Europese Wind Energie Associatie (EWEA), noemt de regels tegenover persbureau Bloomberg “diep verontrustend en misplaatst”.

Polen staat vooral bekend als het Europese land met relatief het meeste aantal steenkoolcentrales, maar windenergie maakt een opmars. In Polen staan nu ongeveer 5,1 gigawatt aan windmolens. Vorig jaar werden er 1,26 gigawatt aan nieuwe windmolens geplaatst.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!