GroenLinks oppert plan voor 1.500 tot 2.000 extra windmolens langs snelwegen

AMSTERDAM – GroenLinks heeft het plan geopperd om 1.500 tot 2.000 extra windmolens te plaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Hiermee wordt een forse stap gezet in de ontwikkeling van groene energie, maar wordt de overlast zo min mogelijk beperkt.

Volgens de partij vormen snelwegen logische lijnen om windmolens langs te plaatsen. Door de windmolens langs de snelwegen te plaatsen wordt een “verrommeling” van het landschap voorkomen.

Verder is er ook weinig bewoning bij de infrastructuur om het lawaai en zorgen snelwegen sowieso voor meer geluid dan windmolens.

Door op een strook van ongeveer 100 meter breed langs de snelweg windmolens te plaatsen vallen ze binnen de hinderzone van de snelweg zelf.

Woonwijken en natuurgebieden

Er is in Nederland ongeveer 2.360 kilometer snelweg. Hiervan is de helft geschikt voor het plaatsen van windmolens, volgens de partij. Snelwegen die al langs woonwijken gaan, worden uitgesloten. Ook beschermde natuurgebieden en bijzondere landschappen komen niet in aanmerking.

Politiek leider Bram van Ojik:  “We denken dat er plek is voor ruim 1500 extra windmolens. Daarmee kunnen 3 miljoen huishoudens van schone energie worden voorzien. Dat is een verdubbeling van de huidige productie in Nederland.”

De partij haalt aan dat het plan ook de ontwikkeling van groene energie in Nederland garandeert na het aflopen van het Energieakkoord in 2023.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!