‘Grondprijzen voor windmolens onnodig duur’

AMSTERDAM – De grondprijs bij het bouwen van een windturbine is 10 keer duurder dan bij de gemiddelde kolencentrale in Nederland.

Een monteur zit op de top van een windturbine
C: Windwärts Energie GmbH

Hierdoor is de prijs voor windstroom duurder dan nodig is, zo meldt de NOS op basis van rapporten van het Rijksvastgoed en ontwikkelingsbedrijf (ROVB).

Een grondeigenaar krijgt jaarlijks 35.000 tot 50.000 euro per windmolen aan pacht. Met contracten van 15 tot 20 jaar kan het totale bedrag oplopen tot een miljoen euro.

Concurrerende prijzen

De relatief hoge pachtprijzen ontstaan doordat de overheid concurrerende prijzen wil rekenen voor de grond.

De hogere prijs voor windstroom wordt weer gesubsidieerd door de overheid om de windenergie concurrerend te maken op de energiemarkt.

Onderzoek

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) verklaarde donderdag  dat ze veelvuldig signalen uit de sector krijgt over de hoge grondprijzen.

“De bingo zou in het dorp vallen als bekend is dat er een windmolen komt. Dat zou komen omdat het Rijk de prijs zo hoog vaststelt en de particulier die prijs volgt.”

Vergissing

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reageerde donderdag door te stellen dat de insteek van het artikel een vergissing is.

“De prijzen worden door het Rijk niet naar boven gedrukt, maar juist naar beneden gedrukt. Als je onze prijzen vergelijkt met andere landen liggen ze in dezelfde orde van grootte.”

Kolencentrales

In de vergelijking met kolencentrales kan de minister zich ook niet vinden. “Je kan wel per meter gaan vergelijken, maar dat is een heel andere situatie.”

“Kolencentrales staan op industrieterreinen en een boer is niet te bewegen een kavel te verkopen voor dezelfde prijs als bij een industrieterrein.”

5 gedachten over “‘Grondprijzen voor windmolens onnodig duur’

 • 16 oktober 2018 om 17:17
  Permalink

  替音波淨膚儀設計的洗面慕斯質地綿密。

 • 18 oktober 2018 om 00:50
  Permalink

  紅寶石有雜質反而珍貴?Gübelin全新Sparks of Fire戒指系列 – STYLE-TIPS.COM 對於鑽石,當然愈清澈明亮,價值就愈高,不過對於彩色寶石,例如紅寶石,當中的內含物…

 • 19 oktober 2018 om 21:42
  Permalink

  河智苑逆生長! 原來已經38 Marie Claire (HK) Edition 韓劇《奇皇后》女主角河智苑雖然已經38歲,但外貌一直難以令人測覺得到,你看看她近期的素顏照就知道了,根本是童顏! Jiwon Ha(@hajiwon1023)張貼的相片 於 2016 年 8月

 • 4 november 2018 om 19:10
  Permalink

  SAM MORSHEAD: A mini power battle has developed between marketing teams desperate to outdo one another. Sport has been caught in the middle – a willing pawn in the game. Rio Ferdinand’s venture into boxing is backed by Betfair and just the latest example of gambling companies’ gimmicks in the sporting world

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!