‘Grondprijzen voor windmolens onnodig duur’

AMSTERDAM – De grondprijs bij het bouwen van een windturbine is 10 keer duurder dan bij de gemiddelde kolencentrale in Nederland.

Een monteur zit op de top van een windturbine
C: Windwärts Energie GmbH

Hierdoor is de prijs voor windstroom duurder dan nodig is, zo meldt de NOS op basis van rapporten van het Rijksvastgoed en ontwikkelingsbedrijf (ROVB).

Een grondeigenaar krijgt jaarlijks 35.000 tot 50.000 euro per windmolen aan pacht. Met contracten van 15 tot 20 jaar kan het totale bedrag oplopen tot een miljoen euro.

Concurrerende prijzen

De relatief hoge pachtprijzen ontstaan doordat de overheid concurrerende prijzen wil rekenen voor de grond.

De hogere prijs voor windstroom wordt weer gesubsidieerd door de overheid om de windenergie concurrerend te maken op de energiemarkt.

Onderzoek

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) verklaarde donderdag  dat ze veelvuldig signalen uit de sector krijgt over de hoge grondprijzen.

“De bingo zou in het dorp vallen als bekend is dat er een windmolen komt. Dat zou komen omdat het Rijk de prijs zo hoog vaststelt en de particulier die prijs volgt.”

Vergissing

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reageerde donderdag door te stellen dat de insteek van het artikel een vergissing is.

“De prijzen worden door het Rijk niet naar boven gedrukt, maar juist naar beneden gedrukt. Als je onze prijzen vergelijkt met andere landen liggen ze in dezelfde orde van grootte.”

Kolencentrales

In de vergelijking met kolencentrales kan de minister zich ook niet vinden. “Je kan wel per meter gaan vergelijken, maar dat is een heel andere situatie.”

“Kolencentrales staan op industrieterreinen en een boer is niet te bewegen een kavel te verkopen voor dezelfde prijs als bij een industrieterrein.”

6 gedachten over “‘Grondprijzen voor windmolens onnodig duur’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!