Investering van 1,2 miljard in Duits windmolenpark

AMSTERDAM – Energieconcern Vattenfall investeert samen met het Duitse Stadtwerke München (SWM) omgerekend 1,2 miljard euro in de bouw van een Duitse windpark.

Windmolens in een offshore windpark van Vattenfall
©: Vattenfall

Dit meldt het concern, moederbedrijf van Nuon, maandag. Vattenfall en SWM investeren elk ongeveer de helft van het benodigde bedrag

Windpark Sandbank krijgt 72 windturbines van Siemens met elk een vermogen van 4 megawatt (cumulatief 288 megawatt).

Het gehele park zal naar verwachting 1,4 terawattuur aan windstroom produceren, gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 400.000 huishoudens.

Sandbank wordt gebouwd vlakbij een ander windpark, DanTysk, dat ook gezamenlijk door Vattenfall en SWM wordt ontwikkeld. Naar verwachting is DanTysk in 2015 operationeel. De bouw van Sandbank begint waarschijnlijk in 2015.

Enorme bouwsteen

“We weten hoe we offshore moeten werken en we zien het (windpark, red) als een enorme bouwsteen in het succes van de energietransitie in Duitsland”, aldus Gunnar Groebler, hoofd van de hernieuwbare-energietak van Vattenfall.

Het Zweedse staatsconcern heeft inmiddels meer dan 900 windturbines operationeel in Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Vattenfall is de op 1 na grootste beheerder van offshore windenergie en had eind 2013 een aandeel van 12,5 procent in het totale vermogen van offshore wind wereldwijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!