Kabinet neemt planning voor offshore windparken op de schop

AMSTERDAM – Het kabinet heeft de planning voor toekomstige windparken op zee op de schop gegooid.

Offshore windpark in Noordzee
C: NHD-INFO

Om de komende 15 jaar 3 miljard euro te besparen worden 9 huidige vergunningen voor windmolens geschrapt en zijn er 3 grotere gebieden aangewezen voor offshore wind.

Om fors te kunnen besparen op kosten liggen 2 van de gebieden dichterbij land, op maximaal 18,5 kilometer afstand van de kust van Noord- en Zuid-Holland.

Compromis

Lokale overheden hebben eerder al protest laten horen tegen de plannen om windmolens dichterbij de kust te plaatsen.  Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) stelt dat de huidige opzet een compromis is.

“Op deze manier is zoveel mogelijk rekening gehouden met de bezwaren van de kustgemeenten, terwijl er toch flink op de kosten wordt bespaard”, aldus de minister. Dit plan scheelt ongeveer 1,2 miljard euro.

In totaal moeten er 5 windparken worden gebouwd bij de 3 locaties.

©: Ministerie van Economische Zaken en Ministerie van Infrastructuur en Milieu
©: Ministerie van Economische Zaken en Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ook de opzet van het bouwen van windmolens verandert. Het bedrijf dat “het beste en het goedkoopste” een windpark kan bouwen krijgt de subsidie én de vergunningen. Ook hoeven ze niet meer zelf de energiekabel te leggen. In het oude stelsel werd eerst de vergunningen verkregen en moest daarna de subsidie worden aangevraagd.

Bedrijven die in het bezit waren van een oude vergunningen krijgen een compensatie. Energiebedrijf Eneco stelde eerder al dat de doelstelling van 14 procent groene energie in 2020 in gevaar komt als de oude vergunningen worden geschrapt. De ontwikkeling van nieuwe windparken zou te lang gaan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!