Kamp en Tweede Kamer voorkomen vertraging wind op zee

UTRECHT – Minister Henk Kamp (Economische Zaken) lijkt alsnog in snel tempo vertraging bij de aanleg van windmolens op zee te gaan voorkomen.

In sneltreinvaart is een wet waarmee TenneT het energienet voor de windmolens gaat aanleggen door de Tweede Kamer gegaan. Donderdagmiddag stemde een meerderheid van de partijen voor de reparatiewet.

Kamp wil de nieuwe wet vanaf 1 april laten ingaan. De Eerste Kamer moet zich er nog over uitspreken. 

Eind dit jaar leek de bouw van de windparken vertraging op te gaan lopen nadat de Eerste Kamer tegen de wet voor verplichte splitsing van Eneco en Delta stemde.

Onbedoeld stemde de senaat zo ook tegen de aanwijzing van netbeheerder TenneT als de beheerder van het energienet en dus voor de aanleg van de windmolens. Deze regelgeving was namelijk in 1 wet gegoten met de splitsingswet.

Uitstel

In de plannen voor wind op Zee, moeten in totaal 3.500 megawatt aan windmolens worden gebouwd voor de kust van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Er worden daar 5 windparken ontwikkeld in verschillende kavels.

In december zou al de aanbesteding beginnen voor het eerste deel van het enorme plan, Windpark Borssele. Hier wordt in de eerste 2 kavels 700 megawatt geplaatst, maar door vertraging in de besluitvorming werd de aanbesteding al uitgesteld.

Lees meer over de ontwikkeling van windenergie op zee in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!