Kamp: Wind op zee kost waarschijnlijk 12 miljard subsidie

AMSTERDAM – De overheid is waarschijnlijk 12 miljard euro kwijt aan subsidie voor windmolens op zee, iets hoger dan eerder geschat, maar nog steeds fors lager dan het maximale bedrag.

Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder schatte de minister nog dat de windmolens op zee 9 miljard euro zouden gaan kosten voor de regering, maar door de wisselende elektriciteitsprijs wordt dit naar boven geschroefd. Het maximale bedrag van 18 miljard euro blijft staan.

De minister geeft aan dat de ontwikkeling van de stroomprijs zich moeilijk laat voorspellen en dat hij daarom ook jaarlijks een nieuwe schatting zal geven.

Doelstelling wind op zee

Pas wanneer alle subsidieaanvragen zijn afgerond, eind 2019, wordt definitief hoeveel geld de overheid daadwerkelijk kwijt is om wind op zee een forse duw in de rug te geven.

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om in 2023 4.450 megawatt aan windmolens op zee te hebben. Deze windmolens worden geplaatst op een afstand van 10 tot 12 mijl, ongeveer binnen 22 kilometer van de kust.

Dit zorgt ervoor dat het subsidiebedrag 1,2 miljard euro lager uitvalt, maar kustgemeenten hebben hier geen boodschap aan. Zij vrezen voor aantasting van het uitzicht. Onlangs schreeuwden zij moord en brand toen een video werd getoond aan enkele wethouders over het uitzicht.

Zij zouden hiervan geschrokken zijn. Het ministerie besloot om de video niet meer te laten zien aan raadsleden omdat zij niet een geheimhoudingsclausule wilden tekenen.  

Lees meer over windenergie op zee in het dossier van de Windenergie Courant 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!