Kustgemeenten willen windmolens veel verder weg bouwen

AMSTERDAM – Er wordt gewerkt aan een alternatief plan voor windmolens voor de kust van gemeenten Katwijk, Noordwijk en Zandvoort.

Details zijn nog niet bekend, maar de gemeenten hebben zich laten voorlichten door onder andere beleggingsfonds Meewind dat een windpark op enkele tientallen kilometers van de kust mogelijk is.

Volgens Meewind is het helemaal niet voordeliger om dichterbij de kust te bouwen, zoals minister Henk Kamp van Economische Zaken wil.

Het Platform Maritieme Windmolenparken, waarin kustgemeenten samen ageren tegen windmolens, gaat een onderzoek uitvoeren naar een alternatief windpark.

Forse kostenbesparing

De kustgemeenten vrezen voor de windmolens op enkele kilometers voor de kust. Kamp wil de turbines dichter bij de kust plaatsen dan normaal om zo fors op de kosten te besparen. Ondernemers en de lokale overheden vrezen voor schade aan de toeristische sector.

Onlangs mochten bestuurders van de gemeenten beelden zien van hoe uit uitzicht vanaf de kust gaat worden. Zij zeiden daarvan te zijn geschrokken en uiteindelijk mochten raadsleden van de gemeenten de beelden niet zien.

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!