Lokale fracties CDA in opstand tegen windturbines voor de kust

AMSTERDAM – 8 lokale fracties van de CDA in Noord- en Zuid-Holland komen in opstand tegen de mogelijke plannen van het Rijk om windmolens dichter bij de kust te plaatsen.

Een offshore windturbine met een mooie heldere lucht erachter
C: phault

De fracties uit Den Haag, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort hebben een brief naar de landelijke en provinciale CDA-fracties gestuurd.

“Wij zijn voorstander voor van het plaatsen van windmolens op wat grotere afstand van de kust, buiten de zogenaamde 12-mijls zone. Rentmeesterschap is een kernwaarde van het CDA”, aldus Michiel Rogier, CDA-raadslid in Den Haag.

Geen vervuiling vrije zicht

“Wij steken in op een oplossing die ook in de uitvoering duurzaam is: windmolens oké, maar dan zodanig dat het vrije zicht op de zee niet ‘vervuild’ wordt. Dat is misschien duurder, maar dat is dan een investering in kwaliteit.”

Er wordt nu een onderzoek verricht door het Rijk of er windmolenparken binnen de 12-mijlszone (22 kilometer) mogen komen. Dit zou forse kostenbesparingen opleveren in het halen van de doelstellingen voor groene energie, maar er is vanuit de kustprovincies tegenstand voor.

Eerder stelden Zandvoort en Noordwijk dat de economische schade van de windmolens in de honderden miljoen kan lopen door een effect op toerisme.

Lees hier de brief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!