Ministerie annuleert bijeenkomst met kustgemeenten over windmolens op zee

AMSTERDAM – Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een bijeenkomst met kustgemeenten geannuleerd omdat de betrokken raadsleden de informatie niet geheim wilden houden.

Dit meldt de gemeente Noordwijk.  

Raadsleden uit Katwijk, Noordwijk en Zandvoort waren uitgenodigd om animatiebeelden te zien over de plannen voor wind op zee. Er zou getoond worden hoe het uitzicht vanaf de kust straks is.

De gemeenten weigerden de informatie vertrouwelijk te houden. Volgens Noordwijk heeft de Tweede Kamer zelfs de beelden nog niet gezien. De wethouders uit de gemeente hebben al wel een voorvertoning gezien. “Zij zijn zich rot geschrokken van de beelden”, volgens Noordwijk.

700 windturbines in zee

De kustgemeenten verzetten zich tegen de plannen om dichterbij de kust windmolens in zee te plaatsen. Volgens Noordwijk gaat het om ongeveer 700 windturbines met een hoogte van 150 tot 200 meter. De gemeentebesturen vrezen vooral voor het uitzicht.

De animatiebeelden zouden nu in een algemeen voorlichtingstraject worden geplaatst.

Nederland heeft als doelstelling om in 2023 ongeveer 4.450 megawatt aan windmolens op zee te hebben. Om geld te besparen komen de windmolens dichter bij de kust.

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!