Ministerie: Windpark Borssele waarschijnlijk goedkoper dan verwacht

UTRECHT – Er zijn 38 biedingen binnengekomen om windpark Borssele te ontwikkelen en uit een eerste indruk blijkt dat de kosten lager gaan uitkomen dan eerder begroot

Dit bevestigt het ministerie van Economische Zaken aan de Groene Courant.

“Op basis van een eerste indruk van de biedingen in de tender ziet het er naar uit dat de windsector een belangrijke stap heeft gezet op het gebied van kostenreductie”, aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Lagere kosten

“Dit is positief, want het betekent dat het windpark waarschijnlijk tegenover lagere kosten gebouwd kan worden dan van te voren begroot.”

De meeste biedingen kwamen binnen van samenwerkingsverbanden uit binnen- en buitenland. Zo werken onder andere Eneco, Shell en Van Oord samen. Vattenfall probeert de ontwikkeling van de windmolens alleen binnen te halen.

Voor 11 augustus wordt bekendgemaakt welk bedrijven of welke bedrijf de eerste 700 megawatt aan windmolens mag gaan bouwen. Het maximale subsidiebedrag komt uit op 12,4 cent per kilowattuur.

Banen

Kamp vindt dat de tender aantoont dat het bedrijfsleven kansen ziet als het om de realisatie van wind op zee gaat. Hij wijst ook op de voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven. “De Nederlandse industrie heeft nu al ongeveer een kwart van de Europese markt voor windmolens op zee in handen.”

“Door de ontwikkeling van windparken op zee worden er in Nederland rond de 2150 banen gecreëerd in de productie, bouw, onderzoek en beleid van wind op zee projecten. Naar verwachting zal de werkgelegenheid groeien naar 10.000 banen in 2020”, aldus Kamp.

In de eerste week van september wordt de tender voor het tweede deel van Windpark Borssele, nog eens 2 kavels van elk 350 megawatt, geopend.

Lees meer over de ontwikkeling van wind op zee in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!