Minstens 85.000 euro van kustgemeenten naar actiegroep tegen windmolens voor de kust

UTRECHT – Een vijftal kustgemeenten subsidiëren actiegroep Vrije Horizon dat campagne voert tegen windmolens voor de kust.

De gemeenten Zandvoort, Katwijk, Wassenaar en Noordwijk doneren in totaal 85.000 euro, schrijft De Volkskrant donderdag. Welke gemeente verder nog steun geeft, is niet bekend.

De stichting, die voor het grootste deel afhankelijk is van subsidie, gebruikt het geld om campagnemateriaal te drukken, onderzoek te doen en te lobbyen.

Jacco Knape, wethouder in Katwijk, verklaart dat het gaat om het informeren van de bevolking en niet om weerstand te kweken. “Maar wij bekennen duidelijk kleur”, aldus de wethouder.

Invloed toeristische sector

Eerder meldde de Groene Courant al dat de gemeente Katwijk 20.000 euro had gegeven aan een actiegroep tegen de windmolens op basis van raadslid Jaap Haasnoot. Hij hekelde de verwevenheid tussen de toeristische sector en het bestuur in de gemeente.

Lees ook: ‘Kansloze actiegroep tegen windmolens kreeg 20.000 euro van gemeente Katwijk’

In de gemeente Bergen, in Noord-Holland, bestaan er plannen om een nog onbekend actiegroep tegen de windmolens te steunen. De gemeenteraad heeft plannen hiervoor aangenomen. De initiatiefnemer van de motie wilde ook een bedrag van 10.000 euro reserveren, maar hier voelde de wethouder weinig voor.

60 kilometer afstand

Volgens de kustgemeenten gaan de geplande windmolens,, waarvan er enkele honderden op zo’n 18 tot 20 kilometer van de kust, het uitzicht lelijk maken. In Zandvoort denken ze dat de toeristen wegblijven. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat een klein deel mogelijk wegblijft, maar dat is voor Zandvoort al te veel.

De kustgemeenten stellen voor om verder weg te bouwen op zo’n 60 kilometer afstand. Dit kost wel 1,2 miljard euro meer en minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft aangegeven dat een kostendaling een voorwaarde is voor de windparken om subsidie te krijgen.

Lees meer over de kustgemeenten in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!