Moederbedrijf Nuon wil 2 megawindparken (3,6 GW) voor Britse kust bouwen

UTRECHT – Energieconcern Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, is de ontwikkeling gestart van een enorm offshore windpark van 1,8 gigawatt dat voor de kust van Oost-Engeland moet komen.

Het Norfolk Vanguard-windpark staat gepland op zo’n 47 kilometer van de kust bij Winterton Ness.

Hier moeten uiteindelijk genoeg windmolens komen om jaarlijks 1,3 miljoen Britse huishoudens van groene stroom te voorzien.

Verder is er de intentie om het Norfolk Boreas-windpark te ontwikkelen, dat ook een capaciteit van 1,8 gigawatt moet krijgen. Hiermee wordt waarschijnlijk in 2017 gestart.

Voor het eerstgenoemde project wil Vattenfall in 2018 de vergunningen aanvragen om uiteindelijk in 2020 het windpark op te leveren.

7 gigawatt

Voor Vattenfall betekenen beide windparken een significante stap in de ontwikkeling van offshore windenergie bij het bedrijf. Het Zweedse staatsbedrijf heeft als doelstelling om in 2025 meer dan 7 gigawatt aan windmolens te exploiteren in Noord-Europa.

De projecten van Vattenfall zijn weer onderdeel van een groter plan, de East Anglia Array. Hier kunnen maximaal 7.200 megawatt aan windmolens worden gebouwd. Omgerekend gaat het om ongeveer 1.200 turbines. Vattenfall heeft samen met ScottishPower Renewables de rechten om dit gebied te ontwikkelen.

Lees ook: Dong Energy wil nog eens 6 miljard in Britse windmolens steken tegen 2020

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!