Natuur & Milieu: Windmolens op zee leveren miljarden op voor samenleving

AMSTERDAM – Windmolens op zee leveren wel degelijk miljarden euro’s op doordat gas- en steenkoolcentrales minder schade aan het klimaat veroorzaken.

Een boot vaart langs een offshore windpark
C: Feggy Artop

Dit stelt milieuorganisatie Natuur & Milieu in een rapport.

In het onderzoek, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, valt te lezen dat windmolens op zee netto 12 miljard euro opleveren voor de maatschappij.

Volgens Natuur & Milieu wordt in het maatschappelijke debat de nadruk gelegd op de hoge investeringskosten van de windmolens en de benodigde subsidies.

Emissierechtensysteem

Eerder kwam een onderzoeker van het CPB nog in het nieuws met de bewering dat windmolens op zee de Co2-uitstoot helemaal niet beperken. Dit zou komen doordat de maximale totale Co2-uitstoot in Europa vaststaat door het emissierechtensysteem.

Maandagavond wordt in de Tweede Kamer een debat gehouden over de windmolens

Volgens Natuur & Milieu is windenergie slimme verzekeringspolis. “Windparken besparen hoge kosten voor toekomstige generaties. Ze zijn een uitstekende verzekering voor onze (klein-)kinderen. We moeten nu investeren om latere schade te beperken”, zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur & Milieu.

Geld te verdienen

Wagenaar benadrukt dat de bouw van windmolens helemaal niet zijn bedoeld om geld te verdienen, maar om klimaatverandering tegen te gaan. Hij benadrukt daarom het belang om de effecten op het klimaat ook mee te nemen in rekensommen over windenergie.

“Anders krijg je het bizarre effect dat we juichen voor het beste verdienmodel voor een windmolen, terwijl in dat scenario de klimaatschade misschien wel het grootste is. Een maatschappelijke kosten-batenanalyse houdt rekening met dit soort effecten.”

Lees hier het complete rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!