‘Nederland leidt veel te weinig op voor windsector’

UTRECHT – Er worden in Nederland te weinig mensen opgeleid om aan het werk te gaan in de windsector. De industrie heeft een behoefte die vele malen groter is dan wat er nu van school afkomt en die behoefte zal alleen maar toenemen.

Dit zegt Gerard van Bussel, hoogleraar windenergie aan de TU Delft, in gesprek met de Windenergie Courant vooruitlopend op De Winddagen in Rotterdam op 15 en 16 juni.

Vooral de plannen voor windenergie op zee gaan enorm veel werkgelegenheid creëren. Niet alleen in de tijdelijke installatiebanen, maar ook qua permanente werkgelegenheid in het onderhoud en de monitoring.

“Nederland heeft een prachtige infrastructuur voor onderhoud.” Volgens Van Bussel zijn er genoeg kansen voor Nederlandse bedrijven om ook buitenlandse parken te gaan onderhouden.

200 tot 300 mensen

Voor ieder park van een paar honderd megawatt zijn ruwweg 200 tot 300 mensen nodig, afkomstig van verschillende opleidingsniveaus.

De hoogleraar wijst erop dat in de toekomst er nog tientallen gigawatts aan windmolens moeten worden bijgeplaatst in de Noordzee en dat dit voor duizenden mensen aan werkgelegenheid gaat creëren.

Maar er worden nu nog te weinig mensen opgeleid om aan deze toekomstig vraag te voldoen. Zo levert de TU Delft zelf jaarlijks zo’n 30 ingenieurs af voor de windsector. 

Concurrentiestrijd

Wat niet meehelpt, volgens Van Bussel, is een onderlinge concurrentiestrijd tussen hbo- en mbo-scholen onderling. “Ze willen vooral iets anders doen dan andere scholen in het land.”

Lees ook: Vrees voor offshore windmolens verandert in hoop op werkgelegenheid

“Die opleidingen kun je veel efficiënter neerzetten. Scholen zouden veel meer moeten samenwerken. Die zouden best delen van opleiding kunnen kopiëren. Maar dan moet er een andere mindset zijn bij de onderwijsmanagers want die willen nu vooral uniek zijn.”

Beeldvorming

De hoogleraar ziet ook iets mis met de beeldvorming rond windenergie. Nog te veel mensen zouden windenergie niet als iets voor de toekomst zien. “Als je om je heen verhalen hoort dat windenergie toch niks wordt, dan maak je zo’n keuze voor je toekomst niet makkelijk. Je moet het perspectief goed neerzetten.”

Volgens de hoogleraar wordt Nederland links en rechts ingehaald door andere landen. “Als ik in Denemarken zit, komen er constant  advertenties langs van fabrikanten, energiebedrijven en offshore industrie op zoek naar windtechnici.”

Lees ook: ‘Enorme werkgelegenheid voor IJmuiden door windpark’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!