Nederlands windmolenpark Borssele breekt record met laagste prijs voor stroom uit offshore windenergie ter wereld

UTRECHT – Nog geen ander windmolenpark op zee zal zo goedkoop stroom produceren als het geplande Nederlandse Windpark Borssele.

Het Deense Dong Energy denkt voor 7,27 cent per kilowattuur de stroom te kunnen leveren, exclusief de aansluitkosten voor het energienet van 1,4 cent per kilowattuur.

Er is 5,1 cent subsidie per kilowatuur minder nodig dan begroot om het project te realiseren. Over een periode van 15 jaar scheelt dit naar verwachting 2,7 miljard euro.

Het gaat om de eerste 2 kavels van het geplande windpark. Opgeteld gaat Dong 700 megawatt aan windmolens realiseren op de locatie voor de kust van Zeeland.

Doelstelling nu al bijna gehaald

Tot nu toe was het laagste bedrag voor de aanleg van windmolens op zee ter wereld 10,3 cent per kilowattuur voor een windpark voor de kust van Denemarken, exclusief de kosten voor netaansluiting.

Met de enorm lage prijs worden nu al doelstellingen gehaald die voor het komende decennium waren gesteld. Zo stelde de overheid altijd als voorwaarde voor de ontwikkeling van windenergie op zee dat de kosten met 40 procent moesten dalen. Met dit bod is dat 7 jaar voor op schema al gehaald.

Lees ook: Stroom uit Nederlandse windmolens op zee moet binnen 14 jaar 7 cent per kWh kosten

Nog niet eerder voorgekomen

“Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd”, zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Het ministerie denkt dat de lage prijs te danken is aan de opzet van de openbare tender waarbij bedrijven tegen elkaar concurreren. Er werden 38 biedingen uitgebracht waaronder door consortia van RWE en Eneco/Shell.

“Het Nederlandse systeem waarbij bedrijven met elkaar moeten concurreren en de overheid alle voorwaarden regelt om het park aan te kunnen leggen, blijkt zeer succesvol. Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie.”

Lees ook : TenneT: Wereldwijd unieke Nederlandse aanpak leidt tot drastische kostenverlaging & Dong: Ons doel 3 jaar eerder dan verwacht bereikt & ‘Extreem scherpe prijs Windpark Borssele beslissende stap voor windenergie op zee’ & Dossier windenergie op zee

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!