Nederlandse Energie Maatschappij boycot stroom uit overlastgevende windmolens

AMSTERDAM – De Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) zegt windstroom uit windparken die overlast veroorzaken te blokkeren.

Dit zegt directeur Harald Swinkels van NEM in een interview met De Telegraaf.

Swinkels zegt vooral iets tegen de lobby van de windmolenindustrie te hebben. Deze zou zo sterk zijn dat omwonenden niets meer te zeggen hebben over windmolens die bij hen worden geplaatst.

Swinkels noemt als voorbeeld een windpark van 3 windmolens bij het Utrechtse Houten. Een groep omwonenden protesteren al jaren tegen deze windmolens van Eneco. Zij hebben zich verenigd in Stichting Gigawiek en zijn naar het Europese Hof voor de Mensenrechten gestapt voor een oordeel over de windmolens.

Meer windparken blokkeren

“Mensen uit de regio willen wel klant worden bij ons, en ook wel groene stroom afnemen, maar niet van die molens. Toen ze dat aangaven, heb ik aan onze inkoopmanager gevraagd dat te regelen. En dat blijkt te kunnen”, aldus Swinkels.

Swinkels zegt nu te gaan onderzoeken of er meer windparken zijn die hij moet blokkeren en of er een keurmerk kan komen voor ‘overlastvrije windenergie’. Hiervoor zegt hij de animo in de branche te gaan peilen.

Misleidende berichtgeving

Stichting Gigawiek en De Telegraaf stonden eerder aan de basis van misleidende berichtgeving over de medische gevolgen van windmolens. De Telegraaf berichtte in 2012 dat uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht zou blijken dat windmolens mensen ziek maken.

Bij navraag van de Groene Courant bleek dat het niet om een onderzoeker ging van de universiteit, maar een student. Zij bleek ook nog eens stage te lopen bij het advocatenbureau dat voor Stichting Gigawiek de rechtszaak voert tegen de windmolens in Houten en het rapport te hebben opgesteld voor de rechtszaak.

Lees ook: Utrechts onderzoek over ziekte windturbines blijkt stage-onderzoek advocatenkantoor

Gelogen over groene stroom

De NEM kwam vorig jaar in het nieuws nadat het toegaf jarenlang te hebben gelogen over het leveren van groene stroom. Voor enkele euro’s werd stroom uit fossiele brandstoffen ‘vergroend’ met certificaten van waterkrachtcentrales in Noorwegen.

Het bedrijf zei daar eerlijk over te willen zijn. In de praktijk is er nog weinig veranderd. Consumenten moeten extra betalen willen ze stroom uit ook daadwerkelijke hernieuwbare energie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!