Grensgemeenten willen Europees verbod op windmolens aan de grens

AMSTERDAM – Nederlandse gemeenten die aan de Duitse of Belgische grens liggen willen dat er een Europees verbod komt op het bouwen van windmolens langs de grenzen.

Dit schrijft het AD maandag.

De problematiek speelt onder andere in Gelderland bij het Duitse grensdorp Kranenburg. Er zijn plannen om 12 windmolens op Duits grondgebied te zetten, maar de turbines komen het beste in het zicht van de Nederlanders over de grens.

Onlangs werd er geprotesteerd door Nederlanders in Duitsland. Ook enkele Duitsers liepen mee.

Aan de andere kant bezorgen Nederlandse gemeenten ook de buitenlandse buren overlast. Zo is de Belgische gemeente Arendonk niet blij met de 5 windmolens die net over de grens worden gebouwd in de Nederlandse gemeenten Ruesel-De Mierden.

Europese oplossing

Naast Noord-Brabant en Gelderland spelen de problemen ook in Limburg. Anya Niewierra van de VVV Zuid-Limburg vertelt dat ze geprobeerd hebben de windmolens tegen te houden, maar dat ze “geen poot om op te staan” hebben. Ze vreest voor de effecten op het toerisme.

Jeroen Lenaers, Europarlementariër voor het CDA, probeert een Europese oplossing te vinden. Hij vindt dat buurtgemeenten over de grens inspraak moeten krijgen in deze situaties.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!