Noord-Holland wacht miljoenenclaim om windmolenverbod

AMSTERDAM – Het verbod van de provincie Noord-Holland op nieuwe windmolens laat ruimte voor grote schadeclaims van partijen die al plannen hadden gemaakt voor windmolens

Windmolens met een stel paarden ervoorDit blijkt uit een juridisch onderzoek van advocatenkantoor Vos & Vennoten Advocaten in opdracht van de provinciale GroenLinksfractie.

De provincie zou volgens het advocatenkantoor het beleid niet goed hebben gemotiveerd. Verder zitten er ‘juridische zwakheden’ in het beleid en biedt de maatregel geen oplossing voor de problemen van inwoners met de huidige windmolens.

50 miljoen euro vorderen

Initiatiefnemers van projecten zijn de dupe. Het vorige bestuur had een windkansenkaart op basis waarvan al plannen werden gemaakt om windparken te starten.

Onder andere gemeenten zouden een rechtszaak voorbereiden. Amsterdam wil bijvoorbeeld al 50 miljoen euro vorderen van de provincie. De hoofdstad heeft grootschalige plannen in de ijskast moeten zetten door het verbod.

De gemeente Haarlemmermeer legde zich niet neer bij het verbod en heeft aangekondigd toch door te gaan met een windpark. De provincie zou onbehoorlijk bestuur hebben laten zien.

Lees hier een samenvatting van het onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!