NWEA: lage energieprijs zet doelstelling windenergie 2020 onder druk

UTRECHT – De lage energieprijs is een probleem voor het verdienmodel van windparkexploitanten en zet daarmee ook de doelstelling windenergie in 2020 onder druk. 

Dit verklaart de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) donderdag.

“Omdat bestaande molens onder druk staan is het zeer de vraag hoeveel van deze turbines er in 2020 nog draaien. Een flink aantal wordt echter wel meegeteld in de doelstelling van 6000 MW”, aldus de brancheorganisatie. 

In de voortgangsrapportage van de monitor wind op land is aangekondigd dat er een inventarisatie zal plaatsvinden. NWEA roept minister Kamp op deze inventarisatie zo snel mogelijk uit te voeren. De organisatie zegt ook in gesprek te gaan met de minister voor een oplossing. 

Kleinere windmolens

De brancheorganisatie bevestigt dat de marges onder druk staan in de sector door de lage prijs die exploitanten krijgen voor geleverde stroom. Eerder schreef Het Financieele Dagblad dat vooral kleinere individuele windturbines het risico lopen niet meer winstgevend te zijn. 

“Het beeld is divers, er zijn projecten die nog goed draaien en projecten die door de lage energieprijs stevig onder druk komen te staan”, aldus NWEA. “Er moet snel een oplossing komen want ook nieuwe projecten staan onder druk door de lage energieprijs.”

Lees ook: Groot deel kleine windmolens loopt risico verliesgevend te worden

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!