NWEA: Nieuwe opzet bouw offshore windparken noodzakelijk stap

AMSTERDAM –  De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) vindt dat de overheid “duidelijke en concrete stappen” zet in de ontwikkeling van windenergie op zee met de nieuwe opzet voor de bouw van windparken.

Offshore windturbines met donkere wolken er boven
C: jimmedia

Dit meldt de brancheorganisatie voor de windsector.

“De besluiten die nu in de kamerbrief zijn gepresenteerd door de ministers Kamp en Schultz van Haegen zijn een noodzakelijke stap om die deadlines te kunnen halen”, aldus de NWEA, hoewel de organisatie ook kanttekeningen plaatst.

Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om voor dit jaar subsidie aan te vragen om windmolens op zee te bouwen en de NWEA vindt dit een “verontrustend signaal”.

Bestaande vergunningen 

Verder betreurt de NWEA het dat de bestaande vergunningen voor windparken worden geschrapt. Deze zouden juist zekerheid en versnelling kunnen gebieden, zonder dat de kosteneffectiviteit in gevaar zou komen.

Ook wordt erop gewezen dat er op het laatste moment regelgeving wordt aangepast. De minister roept daarmee het beeld op van een “niet-consistente overheid, wat leidt tot blijvende onzekerheid in deze markt”.

Internationale steun

Om nog te voldoen aan de doelstellingen van het Energieakkoord is offshore wind noodzakelijk, maar hier is internationaal steun van investeerders, ontwikkelaars, energiebedrijven en de windsector voor nodig.

De NWEA vindt dat Nederland het vertrouwen internationaal moet herwinnen om de uitrol van wind op stabiel te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!