‘Offshore wind kan binnen 8 jaar concurreren met traditionele energiebronnen’

AMSTERDAM – Elektriciteit van windmolens op zee is binnen 8 jaar competitief met andere meer traditionelere bronnen van energie.

Dit schrijft vakblad Windpower Monthly op basis van een rapport van Ernst & Young (EY).

Volgens de analisten van het consultantsbureau zorgt de komst van nog grotere turbines, de toename van de concurrentie en de ontwikkeling van de sector ervoor dat de kostprijs van elektriciteit uit offshore turbine fors zal dalen.

Voor 2023 verwacht EY een daling van de Levelised cost of energy (LCoE) van 26 procent. Verder kan de kostprijs van offshore wind dalen naar 90 euro per megawattuur in 2030 als de industrie verder kan besparen.

Offshore sector in Europa

Verwacht wordt dat de offshore sector in Europa zal groeien tegen 2020 naar 28 gigawatt. Vooral in Groot-Brittannië wordt waarschijnlijk veel bijgebouwd, namelijk 7 gigawatt. De top wordt compleet gemaakt door Duitsland (6 gigawatt), Denemarken (2 gigawatt) en Nederland (2 gigawatt).

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling dat er in 2023 4.450 gigawatt aan windmolens op zee staan. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft wel als voorwaarde gesteld dat de kosten fors moeten dalen als bedrijven in aanmerking voor subsidie willen komen.  

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!