Offshore windmolens trekken zeehonden aan

AMSTERDAM – Windmolens op zee trekken zeehonden aan die op zoek zijn naar voedsel bij de windturbines.

Offshore windmolens wordt gebouwd
©: Department of Energy and Climate Change

Dit schrijven wetenschappers van de Schotse universiteit van St. Andrews in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Windmolens op zee vormen kleine centra van leven op de zeebodem. Riffen ontstaan bij de betonnen blokken waar de windmolens in staan en bij die riffen zoeken de zeehonden naar voedsel, zo denken de wetenschappers. Hiermee vervullen de windmolens eenzelfde functie als pijpleidingen onderzee.

De onderzoekers die de zeehonden via gps volgden zagen dat de dieren van het ene windpark naar het andere windpark zwommen.

Onderzeese pijpleidingen

11 van de 118 dieren maakten de reis van windpark Alpha Ventus voor de kust van Duitsland naar het Brise windpark Sheringham Shoal. Sommige dieren volgden ook onderzeese pijpleidingen naar Nederland voor enkele dagen lang.

“Ik was geschokt toen ik het eerste patroon van de zeehonden zag rond Sheringham Shoal”, aldus onderzoekster Deborah Russel. “Je kon zien dat individuele zeehonden in rechte lijnen tussen de windturbines zwom, alsof ze de turbines controleerden voor potentiële prooien.”

Vissoorten

Eerder rapporteerden Deense onderzoekers dat sommige vissoorten opbloeien bij de funderingen van offshore windmolens. Binnen een aantal jaren na het bouwen van een offshore windmolens ontstonden kleine kunstmatige riffen.

Vooral vissen die houden van een rotsachtige bodem blijken te bloeien in deze omgeving. Vissoorten zoals de zogenaamde kliplipvis, puitaal en de snotdolf bleken in aantal te zijn toegenomen.

3 gedachten over “Offshore windmolens trekken zeehonden aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!