Offshore windpark Luchterduinen produceert eerste stroom

AMSTERDAM – Offshore windpark Eneco Luchterduinen, het derde Nederlandse windpark op zee, heeft de eerste stroom geproduceerd.

Dit meldt Eneco vrijdag. De eerste 240-uur durende testfase van de eerste van de 43 windmolens is vrijdag succesvol afgerond. Dit betekent dat het windpark groene stroom levert aan het energienet

De installatie van de overige windturbines verloopt voorspoedig. Op dit moment wordt door transport- en installatieschip ‘Aeolus’ van Van Oord de 31e turbine geplaatst.

De Aeolus van Van Oord kan per tocht genoeg onderdelen meenemen om 8 windmolens te installeren. De afgelopen weken heeft het schip 3 tochten gemaakt. Op dit moment is de Aeolus bezig met de vierde lading. Iedere molen bestaat uit vijf delen: een toren van 4,5 meter doorsnede; de gondel van 165 ton en drie rotorbladen. 

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines zullen voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.

Lees meer over de ontwikkeling van windenergie op de Noordzee in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!