Onderzoek naar Brabants windpark om dode vleermuizen

AMSTERDAM – Een Bredase rechter heeft een onderzoek bevolen naar het effect een windpark bij Heijningen op de vleermuizenpopulatie en de lokale natuur. Volgens de rechter komen er te veel vleermuizen om door de turbines.

Een windpark van de Duitse ontwikkelaar Juwi Deskundigen schatten dat jaarlijks 59 gewone vleermuzien en 17 ruige dwergmuizen omkomen, zo schrijven regionale media. Dit komt neer op 20 procent van de vleermuizenpopulatie.

Dit zou een overtreding zijn van de Flora- en Faunawet. “Iedereen die zelfs maar per ongeluk een beschermd exemplaar doodt, overtreedt de wet. En als dat opzettelijk gebeurt, is het zelfs een misdrijf”, zo verklaarde de rechter volgens BN de Stem.

Oplossing

De rechter wil dat het ministerie van Economische Zaken extra onderzoek doet naar het effect van windmolens op vleermuizen. Tot die tijd kunnen de molens gewoon door blijven draaien. Het park bestaat uit 7 turbines van energieconcern RWE.

Het windpark Sabinadijk zou vooral in de zomermaanden bij lage windsnelheden slachtoffgers maken. Een oplossing ligt nog niet voorhanden. De molens zouden gedraaid kunnen worden, maar hierdoor levert de turbne minder op.

Tegenstanders van het park reageren verheugd. In de regio zijn nog meer plannen voor windturbine en de advocaat van de groep denkt dat deze uitspraak ook voor deze windmolens gevolgen heeft.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Juwi

5.708 gedachten over “Onderzoek naar Brabants windpark om dode vleermuizen