Onzekerheid over plannen windparken op zee

AMSTERDAM – Door een nieuw vergunningensysteem voor windparken op zee dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil invoeren ontstaat er onzekerheid of de windparken wel af komen.

Offshore windpark in Noordzee
C: NHD-INFO

Energieconcern Eneco zegt windpark Q4, voor de kust van Bergen aan Zee, te willen afbouwen, maar alleen als de afspraken zoals ze in het Energieakkoord staan worden nageleefd.

Hier staat onder andere in dat de oudere vergunningen die Eneco  en andere bedrijven kregen geldig blijven .

Minister Kamp gaf in april aan, aan nieuwe vergunningen te werken. Het nieuwe stelsel zou ervoor zorgen dat windparken goedkoper en efficiënter gebouwd kunnen worden.

Enkele jaren

Eneco vreest dat hierdoor het nog enkele jaren duurt voordat het eerste windpark gebouwd zou kunnen worden, terwijl de bouw van windpark Q4 al binnenkort kan beginnen.

“Gezien de lange ontwikkeltijd van windparken op zee, is het noodzakelijk dat we niet op onze handen blijven zitten”, aldus Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco.

Uitbreiding windpark

Eneco maakte verder bekend dat de capaciteit van windpark Q4 wordt uitgebreid. Het aantal windmolens wordt verlaagd van 96 naar 53. Het totale vermogen stijgt van 288 megawatt naar 424 megawatt doordat windmolens met een vermogen van 8 megawatt in plaats van 3 megawatt worden gebruikt.

Zoals de plannen nu zijn kan windpark Q4 voor het eerst in 2019 stroom gaan leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!