Ook voor kust Portugal plan voor groot drijvend windpark

UTRECHT – Nadat het Noorse Statoil onlangs bevestigde door te zetten met een drijvend windpark voor de kust van Schotland zijn er nu plannen om bij Portugal ook drijvende windturbines te plaatsen.

Een consortium van het Franse Engie, Repsol, Mitsubishi, EDP Renewables en Chiyoda wil 3 of 4 drijvende windmolens voor de kust van Noord-Portugal plaatsen.

Het project moet een capaciteit krijgen van 25 megawatt en operationeel zijn in 2018. Het consortium wordt onde andere ondersteund door de Europese Investeringsbank en de Portugese overheid.

Testproject

Het windpark gaat gebruiken maken van het WindFloat-systeem van het Amerikaanse bedrijf Principle Power. Een testproject met een windmolens van 2 megawatt voor de kust van Noord-Portugal heeft in de afgelopen 4 jaar 16 gigawattuur groene stroom geproduceerd.

Ruim een week geleden kondigde Statoil aan 215 miljoen euro te steken in een project op 25 kilometer van de Schotse kust. Er moeten 5 windmolens komen die tegen eind 2017 genoeg stroom produceren voor 20.000 huishoudens.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!