Oude windmolen met gebroken wiek wordt mogelijk afgebroken

UTRECHT – Het windpark langs de kust van Medemblik waarvan eind vorig jaar een windturbine een wiek verloor wordt waarschijnlijk afgebroken.

Dit meldt Nuon tegenover energieconcern Nuon, de eigenaar van het windpark. De definitieve beslissing moet later nog worden genomen.

Het gaat om 4 oude windmolens die in de vorige eeuw zijn geplaatst. Vorig jaar kerst brak een wiek van één van de windmolens af door metaalarmoede. De wiek belande in het water en niemand raakte gewond.

Er waren kleine scheuren in de hoofdas ontstaan die steeds groter werden. Bij een normale onderhoudsbeurt zou dit niet zijn opgemerkt.

Financieel minder interessant

Nuon schafte nieuwe apparatuur aanschaffen om de 3 andere windmolens in het windpark te controleren en het bleek dat er geen problemen mee waren. Toch hebben ze sinds het ongeluk niet meer gedraaid. Het concern verklaart nu dat de windmolens financieel minder interessant zijn.

Voordat de windmolens eventueel worden verwijderde moet er nog veel gebeuren. Er zijn vergunningen nodig en naast de turbines zelf, moeten ook de funderingen en de kabels worden weggehaald.  

Lees meer over de windmolen in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!