Oude windmolens Wieringerwerf krijgen tweede leven in Polen

UTRECHT – 6 oude windmolens aan de Waterkaaptocht in de Wieringerwerf die plaats gaan maken voor het grotere windpark Wieringermeer krijgen een tweede leven in Polen.

Volgens Nuon zijn de windmolens nog niet aan het einde van hun technische levensduur en kunnen ze nog zeker 10 jaar schone energie produceren.

De twee molens aan de Oom Keesweg en de twee noordelijkste molens van de Waterkaaptocht blijven staan. 

De windmolens aan de Waterkaaptocht zijn de eerste die verkocht zijn. Het is de bedoeling dat dit voor alle oude molens van Nuon gebeurt. 

Strenge eisen

De turbines worden met kranen gedemonteerd en in onderdelen op transport gezet. “De koper moet aan strenge eisen voor milieu en veiligheid voldoen,” vertelt Mark Pruissen, projectleider bij Nuon voor het verwijderen de molens.

“Daar zien wij streng op toe. De hinder voor de omgeving is zeer beperkt.” Het afbreken van de molens start op 29 maart en neemt twee weken in beslag.

Vanaf eind 2017 worden er, onder andere door Nuon, 100 nieuwe windmolens geplaatst in de regio. Met een vermogen van 3 tot 4 megawatt krijgt het nieuwe windpark een cumulatieve capaciteit van 300 tot 400 megawatt . Nuon werkt hierbij samen met ECN en Windcollectief Wieringermeer.

Lees ook: Windpark Wieringermeer krijgt vergunningen voor 99 windmolens

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!