Petitie tegen windmolenbeleid Noord-Holland

UTRECHT – Enkele inwoners van de Noord-Hollandse gemeente Waterland zijn een petitie gestart voor het plaatsen van windmolens in de regio en tegen het beleid van de provincie.

Inmiddels heeft de petitie zo’n 700 handtekeningen opgehaald.

In de gemeente staan al 2 windmolens, die genoeg stroom produceren voor 3.000 huishoudens, maar de initiatiefnemers vinden dat er meer moet gebeuren.

Zo willen ze nog eens 3 windmolens bouwen zodat er met windenergie net zoveel stroom wordt opgewekt als alle huishoudens in de gemeente, die zo’n 17.000 inwoners heeft, verbruiken.

Positief

De gemeente Waterland zou positief tegenover een windmolen staan, maar de provincie voert een ontmoedigingsbeleid.

“Wij vinden dit onbegrijpelijk en doen een dringend beroep op de provincie Noord-Holland om toestemming te geven voor uitbreiding van het aantal windmolens bij de Nes”, aldus de initiatiefnemers.

Zuidelijke gemeenten

Het windmolenbeleid in Noord-Holland levert al langer onenigheid op tussen vooral zuidelijke gemeenten en het provinciebestuur. In het zuiden, onder andere in Amsterdam en Haarlemmermeer, is draagvlak voor windmolens, maar worden ze tegengehouden door de provincie.

Zo moeten voor elke nieuwe windmolen 2 oude windmolens worden afgebroken. Hierdoor is een levendige handel in oude windmolens ontstaan.

Lees meer over windenergie in Noord-Holland 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!